De ontwikkeling van een duivenstam

BERNARD BURGERS SR. (1899 – 1978)

Opa Burgers heeft het grootste deel van zijn leven gewoond in Hees bij Nijmegen. Hij werkte als steenfabrikant in het familiebedrijf. Zijn grote hobby was de duivensport. Opa was een echte kenner die niets ontging en ook weinig aan het toeval overliet. Opa begon met de opbouw van zijn stam duiven voor de oorlog, toen hij in België duiven aanschafte bij Maurice Delbar en Vincent Mariën. Zo kwam er een zoon van “De Kleine Geschelpte” van Delbar op zijn hokken. Het zijn met name de Delbar duiven die de toon hebben gezet en tot op de dag van vandaag hun stempel drukken. Opa Burgers was zo verknocht aan zijn duiven dat hij in de oorlog een deel van zijn kolonie niet afstond aan de Duitsers, maar illegaal onderbracht op een schokker in de Waal. Na de oorlog ging opa verder met de opbouw van zijn stam duiven en werden meer Delbar duiven gehaald bij Van de Auwera in Lier en bij Delbar, rechtstreeks. Later kwamen daar, begin jaren ’60, nog enkele duiven van Charles van der Espt bij.

De topper van het eerste uur waren “De Aal” en “De Geeloger”.

“De Aal” (pure Delbar) werd door opa zelf gekweekt en was een van de beste duiven van Nederland in zijn tijd. “De Aal” (nestdoffer) was er grotendeels verantwoordelijk voor dat opa in de jaren ’50 winnaar werd van de “Duvinol cup”. In deze competitie die over een reeks van jaren vervlogen werd op de vlucht St Vincent, kon je punten scoren door bij de eerste 25 nationaal te vliegen. Degene die het eerste een bepaald aantal punten had behaald, was de winnaar. Opa won deze competitie in een rechtstreeks duel van Jan Aarden.

Hieronder ziet u een foto van opa met “De Aal”

“De Geeloger” (pure Delbar) was de absolute stamvader van het hok. Deze kweekdoffer, die werd aangekocht bij Van de Auwera, bleek een geweldige vererver. De bloedlijnen van “De Geeloger” zitten nu, bijna 70 jaar later, nog in bijna al onze vliegduiven.

Hieronder ziet u een foto van “De Geeloger”, van zijn zoon “De 18” en van zijn kleinzoon “Het Gouden Horloge”. “De 18” en “Het Gouden Horloge” waren 2 van opa’s betere vliegers in de jaren ’50 en ’60