De ontwikkeling van een duivenstam

Theo Burgers sr. (1931-1992)

Onze vader, Theo Burgers, werd geboren in Hees bij Nijmegen en heeft, na zijn trouwen, altijd in Weurt gewoond. Papa was eveneens werkzaam als steenfabrikant in het familiebedrijf en kreeg het virus van de duivensport via zijn vader heel makkelijk binnen. Eerst speelde hij samen met zijn vader in Hees, later ging hij vanuit Weurt spelen. De absolute topper van de eerste jaren in Weurt was “De Dax”. Een geweldige vlieger (o.a. 7e nationaal Dax) en bovenal een enorme vererver. Zo was de latere eerste internationale prijswinnaar van Pau (1982) nauw verwant aan “De Dax”. Ook in de bloedlijnen van de huidige vliegploeg komen we de naam van “De Dax” nog vaak tegen.

Hieronder ziet u een foto van “De Dax”.

 

De Dax

Papa was niet zo de man van de details als zijn vader. Een stuk ongeduldiger maar had ook in de gaten dat de stam bloedverversing nodig had. Hij slaagde daarin door de duiven van de Gebr. Kuijpers uit Neer in te brengen. Dat bleek een succes. De Kuijpers bloedlijnen zijn nu (naast de Delbar lijn) ruim vertegenwoordigd in onze kolonie. In mindere mate werden ook duiven ingebracht van Gerard en Pieter Schellekens.

Het hoogtepunt in de duivensport voor papa was het winnen van de 1e internatioaal Pau in 1982 met ” De Hercules”. In de stamboom van deze duif vind je van moederskant de Delbar- duiven terug van opa. De rode kleur getuigt nog van de inbreng van Charles van der Espt. De vader van “De Hercules” was een zoon van “De Zwarte Yvonne” (1e internationaal Barcelona duivinnen) van Pieter Schellekens.

Hieronder treft u een foto aan van papa en zonen met “De Hercules”.

In de jaren daarna maakte papa er een hobby van om uit te blinken op Pau. Hij zette daar steevast zijn 4 beste duiven op. “Dat zijn we aan onze stand verplicht”, zei hij dan. Dat hij gelijk had, blijkt uit de prijzen op Pau in de jaren ’80.

Prijzen Pau (nationaal)
1982 1e 73e 216e
1983 27e 35e 227e
1984 27e 43e 72e 184e

Een van de betere Pau vliegers van begin jaren ’80 was “De Roodbonte”, een halfbroer van “De Hercules”. “De Roodbonte” vloog 2 maal bij de eerste 40 nationaal op Pau. (zie foto)

Roodbonte