Vleermuis vlamt opnieuw

Update 8 augustus 2017

 Perpignan

Met de eerste 4 van Barcelona en de eerste 4 van Marseille hadden we een mooi ploegje mee. Van dit achttal winnen vijf duiven prijs met voorop “De Vleermuis” (93e nationaal). Dit kan met recht een van onze betere duiven worden genoemd met in 2016 een 58e nationaal Perpignan (’s avonds om 22.35 uur) en dit jaar ook al een 301e nationaal Marseille.

Deze duivin is een dochter van onze kweekduivin “Het sproetje”, een representant van ons oude soort (Delbar / gebr. Kuipers) en nauw verwant aan onze topduif “De 66”.  De vader komt van Jan Peters uit Bemmel. We kunnen gerust stellen dat de kruisingen van ons oude soort met duiven van Jan dit jaar een groot succes zijn.

Hieronder ziet u een afbeelding van “De Vleermuis”.

 vleermuis

Marseille ploeg verslaat Barcelona ploeg

Voorop 3 duiven die eerder Marseille vlogen (eerste duif op Marseille 76e nationaal), gevolgd door 2 van onze Barcelona cracks, “Petje” en “De 10” (dit jaar 18e en 106e nationaal op Barcelona). Opvallend is dat de Marseille duiven op Perpignan beter presteren dan de Barcelona duiven. Wellicht geen toeval. Als we onze geschiedenis op Perpignan er bij halen, blijkt dat in zijn algemeenheid de Barcelona duiven het afleggen tegen de duiven met een ander voorprogramma. Wellicht zit die tweede groep wat beter in haar ritme ? Alhoewel,  we hebben ook een jaar gehad (2013) dat onze eerste 2 duiven van een loodzware Barcelona op Perpignan óok kop vlogen (beiden ’s avonds door). Wie het weet, mag het zeggen.

Omdat we onze getekende duif pas als 3e klokken, komen we niet meer in aanmerking voor het kampioenschap ochtendlossing van Marathon Noord. Maar ja, het is ook een goed teken dat een topduif als “De Vleermuis” pas als 4e getekende wordt ingekorfd. In de breedte worden we sterker.

We zitten nog wel volop in de race voor het Nationale Marathon kampioenschap van de ZLU. We zijn benieuwd naar de eindrangschikking.

Conclusie

Per saldo hebben we een prachtig duivenseizoen beleefd, met de volgende kopprijzen:

18e nat Barcelona

45e nat Bordeaux

76e nat Marseille

93e nat Perpignan

104e nat Narbonne

106e nat Barcelona

153e nat Bordeaux

182e nat Narbonne

188e nat Pau

211e nat Barcelona

222e nat Barcelona

Welke duiven hebben dit nu gepresteerd ? Zonder uitzondering zijn dit nazaten van de oude lijnen van onze opa (Maurice Delbar) en onze vader (gebr. Kuipers). Dit is de basis. Op ons kweekhok zitten topkwekers als “De 66”, “De 50” en “Het Sproetje”. Van de hierboven genoemde 11 kopprijzen zijn er 7 toe te schrijven aan zonen en dochters van deze 3 duivinnen.  De overige prijzen komen van duiven die een generatie verder zitten.

De laatste jaren hebben we deze (ingeteelde) duiven gekruist met duiven van met name Jan Peters (Bemmel) en in mindere mate met duiven van de gebr. Brugemann. Het resultaat is prima en geeft ook vertrouwen voor de toekomst. De zonen en dochters presteren al weer beter dan de vaders en moeders. Een teken dat het niveau verbetert.

Kortom, een prachtig seizoen met heel weinig verliezen. Toch kan ik het niet laten die ene topduif die achter is gebleven van Perpignan nog even te vernoemen. Deze 6-jarige duivin “De 777” (3 x prijs op Barcelona waarvan 2 x kop) is nog een volle dochter van “Het Kleintje” (onze beste vlieger in de periode 2007 – 2011). Theo en ik hadden net afgesproken om deze duivin na het seizoen naar het kweekhok te halen om haar te koppelen aan een zoon van “De 66”. En de jongen hieruit zouden we dan weer kruisen met andere lijnen. Mocht “De 777” alsnog huiswaarts keren, gaat de vlag in top en de duivin naar het kweekhok.

 

NASCHRIFT 16 augustus:

Vandaag is “De 777″ teruggekeerd op haar kot !!

carnivalsmileyPerpignan

Zoals hierboven al aangekondigd ging bij ons de vlag direct in top. Alles zit mee dit seizoen. Deze topduif en exponent van de oude lijnen verdient het nu om te gaan rentenieren op het kweekhok. Door omstandigheden hebben we er nog nooit jongen uit gekweekt. Daar gaan we nu verandering in brengen.

Wordt vervolgd

.