anekdote (13 oktober 2015)

update 13 oktober 2015

De selectie van de kweek- en vliegduiven is gedaan. We hebben nadrukkelijk gekozen voor de lijnen die zich de laatste jaren goed hebben laten zien. Dat zijn in de eerste plaats “De Jonge Bonte” en “De Blauwe Kweker”. Twee volle broers van 2003 waarvan de bloedlijnen voor 75% teruggaan naar de Delbar-duiven van opa en voor 25% naar de duiven van gebr. Kuypers. Een andere representant uit deze hoek is “De 66″, een dochter van “De Jonge Bonte” en onze beste vlieger van de afgelopen jaren. Een alleskunner die op Narbonne en Perpignan ‘s-avonds door was maar ook op de loodzware Barcelona 2013 top presteerde. Deze duivin is vorig jaar op het kweekhok gezet. De oude lijnen gekruist met Brugemann-duiven en duiven van Jan Peters geven bij ons de beste resultaten. Hierop leggen we voor de komende jaren dan ook de nadruk.

Zolang de roofvogels zich rustig houden, laten we de vliegers nog regelmatig los. Eenmaal dook er een vrouwtjes havik in volle vaart tussen de duiven. Wonder boven wonder zonder gevolgen. Daarna hebben we haar niet meer gezien. Hopelijk gaat het nog een tijdje goed.

En nu iets heel anders (een anekdote):

Onze moeder is afgelopen zomer 80 jaar geworden. En tijdens de borrel werd gerefereerd aan een prachtig oud duivenverhaal. De jongste broer van onze vader (Paul) studeerde in de jaren ’60 in Groningen. Op enig moment kreeg hij van zijn vader duiveneitjes mee om af te geven bij een duivenliefhebber in het noorden. Helaas ging er bij het transport iets mis en alle eieren kletterden op de grond. Bang voor de reactie van zijn vader, probeerde Paul dit op te lossen door bij een kennis van hem aan te kloppen. Deze kennis had ook duiven en van hem kreeg Paul eitjes die hij vervolgens afleverde bij de duivenvriend van onze opa. Een kapitale fout, bleek later. Een aantal eieren kwam niet uit, maar wat erger was: de duiven die wel uit het ei kropen bleken pauwstaarten te zijn. Waar gebeurd !