update 8 maart 2016

Update 8 maart 2016

De kweek

Eind februari hebben we de kweekduiven gekoppeld. Is prima verlopen al zijn de kwekers wat aan de dikke kant. Hopelijk heeft het niet te veel consequenties voor de bevruchting.

Dit jaar hebben we nadrukkelijk gekozen voor kruisingen van ons oude soort (Delbar / gebroeders Kuijpers) met andere lijnen. Ons oude soort dat op het kweekhok zit wordt in hoofdzaak vertegen-woordigd door nazaten van “Het Kleintje” en “De 66”. “Het Kleintje” was onze beste vliegduif in de periode 2007 – 2011.  “De 66” was dat in de jaren daarna. Er zitten 4 directe zonen en dochters van “Het Kleintje” en 6 directe zonen en dochters van “De 66”. Daarnaast zit “De 66” zelf ook nog op ons kweekhok, net als haar vader en moeder.  Deze duiven kruisen we met duiven van Brugemann- en Jan Peters (Bemmel) origine. Onze beste vliegers van de laatste jaren zijn ook voortgekomen uit dergelijke kruisingen. Naast de duiven die rechtstreeks van Jan Peters kwamen, zitten er nu ook duiven van Gerrit Veerman uit Volendam. Gerrit is bekend geworden met zijn fameuze Betuwe-koppel. Dit jaar hebben we een doffer te leen gekregen, die we gekoppeld hebben aan “De 66”. Daarnaast doen we aan samenkweek met Jan Janssen uit Groesbeek. Van Jan zitten er nu 4 rechtstreekse Veerman-duiven (allen kleinkinderen van het Betuwe koppel) die we kruisen met duiven die nauw verwant zijn aan “De 66”. Onder meer de vader van “De 66” (van 2003) zetten we hiervoor in.

De eerste 2 rondes leggen we over bij de vliegduiven, de 3e ronde brengen de kwekers zelf groot.

De vliegduiven

De vliegers hadden we dit jaar nog niet los gehad in verband met de vernietigende aanvallen van de havik. Zo verloren we in het najaar al meerdere duiven, waaronder twee overjarige duivinnen. Vorige week toch maar weer begonnen met loslaten en een kaars opgestoken. Heeft niet geholpen, want zaterdag werd weer een duivin gegrepen. We houden ons hart vast voor de komende weken.

Er zit een interessante vliegploeg. Relatief jong maar met volop perspectief, vinden wij. 2015 was een moeizaam jaar met aanloopproblemen (streptokokken op de luchtwegen) waardoor we pas later in het seizoen zijn aangehaakt. De laatste vluchten (met name Narbonne en Bergerac) waren weer goed met relatief jonge duiven in de kop van de uitslag. Als ze die lijn nu eens doortrekken ?

We spelen dit jaar dubbel weduwschap. Belangrijkste reden is dat we hierdoor onze duiven efficiënter kunnen inzetten. Op nest loop je toch meer het risico van het verbreken van koppels. En dan ben je al snel geneigd om die doffer die gekoppeld zit aan een van je favorieten maar niet meer te spelen. Daar hebben we nu minder last van, dachten we zo.

Aan het hok doen we niets meer. We zijn bijna afgestudeerd in de theorie van luchtstromen en begrippen als “schoorsteensysteem”, “varkensschuursysteem” of “open doos systeem”, zijn voor ons dagelijkse kost. We denken dat het nu goed is. De theorie klopt en de duiven zijn tiptop in orde. Wij gaan met goed vertrouwen het nieuwe seizoen in.