update 4 augustus 2015

update 4 augustus 2015.

Hier zijn we weer. Na het succes op Narbonne, hoopten we op een mooi slot van het seizoen.

Het is zaterdag in alle vroegte, kopje koffie en we praten over André Kuijpers, die onlangs is overleden. Een ontzettend aardige man en een geweldige duivenliefhebber. André en broer Piet hebben met hun legendarische Barcelona’s I, II en III duivengeschiedenis geschreven. Later bleken deze duiven ook nog eens fenomenale verervers, die op veel tophokken hun inbreng hebben gehad. Mijn vader en wij (Theo, Bernard) hebben altijd een goed contact met de gebr. Kuijpers gehad. Behalve de duiven was er ook een tweede gemeenschappelijke hobby, de jacht. In de zomer de duiven, in de winter de jacht. André en Piet zijn regelmatig meegeweest “op de konijnen” in de uiterwaarden bij Beuningen en Deest. En het leukste was dan de borrel na afloop, wanneer de sterke verhalen steeds sterker werden. Onze vader, Theo sr, was daar een meester in. 

In de loop der jaren zijn er volop duiven van de gebroeders Kuijpers naar Weurt verhuisd. En we kunnen stellen dat deze Kuijpers-duiven, naast onze oude Delbar-stam,  hun kwaliteiten hebben bewezen. Onze huidige vliegploeg is een mix van de Delbar- en de gebr. Kuijpers-lijnen. De laatste jaren zijn daar duiven van Jan Peters en Brugemann bijgekomen.

Het is rond 9.30 uur en we wachten op de duiven van Perpignan. Dan komt het bericht dat Ton Willems heeft gedraaid. De 1e van ons inkorflokaal Zetten en uiteindelijk een 36e nationaal. Prachtig resultaat en wederom een topklassering vanuit de Zetten-hoek. “Dit moeten wij ook kunnen”, spreken we ons moed in. Na een prachtige Narbonne, hopen we op een goed vervolg. Dat valt uiteindelijk wat tegen. Twee behoorlijke duiven om 11.19 uur en 11.49 uur en nog 2 staartprijzen. Met 9 duiven mee, niet slecht maar we hadden op meer gehoopt. Opvallend is dat de duiven die St. Vincent ZLU vlogen, nu onze eerste duiven zijn. De duiven die op Barcelona 1 : 10 prijzen scoorden, missen nu. Net na de prijzen, lekker fit maar daar hebben we niks aan.

We schakelen over naar Bergerac waarop we onze jaarlingen en de laten van 2013 mee hebben. In totaal 23 duiven die allen hun eerste overnachting voor de kiezen krijgen. Dit gaat goed. In de afdeling 8 (3478 d.) scoren we de 34e, 61e, 153e, 165e, 335e, 419e en 431e. Daarna valt het stil. “Dat krijg je met jaarlingen”, doceert Theo. “Je pakt vroegen maar daarna wordt het moeilijk.” Uiteindelijk valt het mee, Op zondag en maandag komen ze goed na. Op dit moment missen we er nog enkelen. Prima verloop voor ons en een mooie aanwas voor de toekomst. De eerste duif is een zoon van “De Perpignan duivin”, een van onze beste vliegers van de afgelopen jaren, die vorig jaar als enige achterbleef op, hoe jammerlijk, juist Perpignan. Een kruising van de oude lijnen (Delbar, Kuijpers) met Jan Peters. Achteraf misschien wat flauw om te zeggen, maar Theo had de 1e van Bergerac voor het seizoen al op de korrel. Die broer van mij heeft er behoorlijk zicht op, vind ik.

Tot slot de jongen. Een vijftigtal op de zondag voor het eerst afgericht vanuit Ravenstein. Het lijkt een drama te worden. “Dat krijg je met warm weer en oosten wind”, doceert Theo opnieuw. Na drie uur zijn er een stuk of 5. ‘s-Avonds belt Theo en zegt dat het uiteindelijk meevalt (ca 40 thuis). Ze zijn allemaal 1 voor 1 thuis gekomen. Een zucht van verluchting, we zagen het lijk al drijven.  Op dit moment missen  we er nog 2. Een pittige eerste africhting, zullen we maar zeggen.

Al met al is het seizoen ons niet meegevallen. Problemen met de gezondheid in het begin, heeft de vliegploeg teruggeworpen. Uiteindelijk toch redelijk gedraaid met een 7e nationaal op Narbonne als hoogtepunt. Het slotakkoord (Perpignan) heeft echter niet voor de gewenste afronding gezorgd. Het hok zit nog propvol en het wordt moeilijk selecteren. Wat is wijsheid ? Wat doe je met 2-jarigen die één overnachting hebben gehad en hebben gemist ? De meesten blijven zitten. Het oog van de meester (Theo) zal bepalend zijn.