“Petje” wint 18e nat Barcelona

update 12 juli 2017

Voor het tweede jaar op rij vliegen wij nu dubbel weduwschap. Vorig jaar begonnen we zeer matig maar verbeterde het gaandeweg. Mede door een aantal (laatste) aanpassingen aan het hok. Perpignan was weer prima met 58e, 67e en 134e nat. Het seizoen duurde voor ons eigenlijk te kort. De vorm kwam wel erg laat. Maar het betekende voor ons wel dat we met vertrouwen het nieuwe seizoen ingingen. Niveau duiven, het spelsysteem en het hok waren in ieder geval op orde.

Pau (Mt de Marsan)

Een redelijke start met ‘s-avonds een 3-jarige weduwnaar die een 188e nat. noteert. Uiteindelijk in Fiante 4 van de 9 duiven in de prijzen en alles thuis.

Bordeaux

Hierop 16 2-jarigen ingekorfd. De lossing werd een aantal dagen uitgesteld (en terecht) waardoor ik deze vlucht niet live kon meemaken. ‘s Avonds belt Theo dat de eerste van de lijst (weduwduivin) is gearriveerd. Uiteindelijk een 45e nationaal en de 2e van Fiante. Een half uurtje later gevolgd door een tweede weduwduivin (153e nat.). Uiteindelijk 8 van de 16 duiven in de prijzen. Zijn we bijzonder blij mee, zeker ook omdat wij op deze vlucht aan de oostkant niet gunstig zaten.

De eerste duif (“De 51″) is een dochter van “De 66″ gekruist met een doffer van Jan Peters (samenkweek). “De 66″ was onze beste vlieger in de periode 2011 – 2014. Een exponent van onze oude lijnen (Delbar / gebr. Kuipers). De doffer van Jan Peters is een zoon van zijn beroemde “Super 36″. Wat het extra leuk maakt is dat de eerste duif van Jan Peters op deze vlucht een vol broertje is van onze eerste duif. Dit jaar heeft “De 66″ weer gekoppeld gezeten aan zoon “36”. Is geen verkeerde keuze geweest, denken wij.

De tweede duif komt uit “De 50″ die zeer nauw verwant is aan “De 66″. Deze duivin was gekoppeld aan (wederom) een doffer van Jan Peters die wij in 2013 van Jan hebben gekregen. De combinatie pakt vooralsnog goed uit.

Omdat Theo en ik de volgende dag moeten werken, missen we de aankomsten van de overige duiven. Gelukkig is Conny (vrouw van Theo) paraat die er voor zorgt dat alles goed verloopt en een mooie serie neerzet. Hulde aan Conny !

Barcelona

Het wordt een loodzware Barcelona en alles valt op zijn plaats. Met 8 duiven mee vliegen we 18e, 106e, 213e en 223e nat. Uiteindelijk 5 van de 8 in de prijzen en op moment van dit schrijven zijn er 6 thuis. De twee onderste van de lijst hebben ons niet kunnen verrassen.

‘s Middags eerst vluchtje Laon (Marseille ploeg) en Bourges (jaarlingen). Loopt prima met op Bourges zelfs een vroege duif (dochter “66”) en een aardige serie. De duiven zijn in orde. En dan om 18.30 uur valt “Petje” op de klep, de 3e getekende van Barcelona. Wat een sensatie !  Maar eerst, waarom de naam “Petje” ? Wel, dat komt door de tekening op zijn kop, waardoor het net lijkt of deze weduwnaar een petje op heeft. “Petje” is een zoon van “De 66″ gekoppeld aan een zoon van “Het Kleintje”. “Het Kleintje” was onze beste vlieger in de periode 2007-2011. Vader en moeder van  “Petje” zitten allebei nog op ons kweekhok. “Petje” was eerder twee keer ‘s avonds door op Bordeaux en noteerde vorig jaar een 524e nat. Perpignan,

Petje

De volgende ochtend arriveer ik om 4.50 uur om eerst het constateersysteem te raadplegen. Ik verstijf als ik het nummer van “De 10″ zie staan met een tijd van 4.45 uur. De beste duif die we ooit hebben gehad doet het opnieuw met een 106e nat. In Nederland is deze weduwnaar ‘s morgens de eerste duif, de tweede valt pas een half uur later. “De 10″ (een late van 2012) won eerder de volgende prijzen: 7e nat Narbonne, 67e nat Perpignan, 101e nat Marseille en nog een mooie prijs op Bordeaux (‘s avonds door). Deze duif voert voor 75% het bloed van onze oude stam (Delbar / gebr. Kuipers) en voor 25% Brugemann.Rond 08.00 uur arriveren nog 2 duiven. Eerst “De 777″ die haar 3e prijs op Barcelona pakt (vorig jaar 180e nat).  Weer een exponent van de oude lijnen (dochter “Kleintje”). Kort daarop gevolgd door een 4-jarige weduwnaar (zoon “Kleintje” x Brugemann).

Hieronder ziet u een foto van “De 10″ en “De 777″, respectievelijk onze 2e en 3e duif van Barcelona.

De 10

Zondagmiddag zitten we in de tuin (verjaardag Carolien, dochter Theo/Conny) en concluderen we dat “De 66″, na eerst een geweldige vlieger te zijn geweest, nu ook haar kweekwaarde begint te bewijzen. De eerste van Bordeaux (45e nat) en de eerste van Barcelona (18e nat) zijn respectievelijk dochter en zoon van “De 66″, gekoppeld aan verschillende doffers. En de eerste van Bourges is ook een dochter van “De 66″, gekoppeld aan weer een andere doffer. Deze lijnen hebben alles van de moderne postduif: ‘s avonds door als het kan maar ook op een loodzware Barcelona aan de kop. “De 66″ deed het al en haar nazaten beginnen het nu ook te doen, misschien nog wel beter. Hieronder ziet u een afbeelding van “De 66″.

TBB2

Het vervolg

Aanvankelijk wilden wij St. Vincent ZLU niet spelen, maar we geven er nu toch twee mee, waaronder de eerste van Pau. Op Marseille gaan er 6 of 7 mee, met als eerste getekende “De Vleermuis” (vorig jaar 58e nat. Perpignan, ‘s avonds om 22.30 uur). Garanties zijn er natuurlijk nooit, maar we hebben vertrouwen in de komende vluchten.

Wordt vervolgd.