update 12 augustus 2018

update 12 augustus 2018

 

Perpignan

Na een 288e op Pau en een 265e op Marseille noteert de 15-1472157 (“Witpen 57”) nu een 68e nationaal op Perpignan. Een prima prestatie waarmee deze weduwnaar duifkampioen van Fiante wordt. Het derde jaar op rij dat we de duifkampioen van Fiante hebben (in 2016 met “De 10” en in 2017 met “De 51”). Daarnaast werd onze stamduif “De 66” de kampioen in 2012. We prijzen ons gelukkig dat we alle 4 de duiven nog op onze kooi hebben zitten.

De doffer die het dit jaar voor ons gedaan heeft is van vaderskant helemaal van het oude soort (zoon van “De 66”), de moeder is overwegend van Brugemann-bloed. Deze prachtige doffer kwam als jaarling uitermate slecht op de dagfondvluchten; steevast in de achterste regionen. Als 2-jarige ging het niet veel beter en op zijn eerste overnachtvlucht kwam deze duif na een week gewond thuis. Toch maar laten zitten. En dit jaar viel dan eindelijk het kwartje.

witpen-57

“Witpen 57″

’s-Avonds nog een 2e duif door. Een beresterke doffer die op de laatste 2 Barcelona’s de 222e en 239e nat. noteerde. Wederom een kruising van de oude lijn met Brugemann.

Nabeschouwing seizoen

We hebben op alle vluchten onze prijzen gepakt, maar de echte kopprijzen waarvoor we het allemaal doen zijn niet behaald. Behalve dan op Perpignan. Barcelona was ook alleszins redelijk maar daar houdt het wel mee op. De duiven die het dit jaar wel goed gedaan hebben zijn overwegend van het oude soort, veelal met een scheut Brugemann bloed. Zo hadden we op alle ZLU vluchten een kleinzoon van “De 66” voorop. We zijn blij dat deze topduivin nog steeds op ons kweekhok zit. Dit jaar was ze gekoppeld aan een zoon van “Het Kleintje”. Deze combinatie leverde eerder een 18e nat Barcelona op.

De weduwnaars hebben redelijk gepresteerd, de weduwduivinnen zeer matig. We spelen dit systeem nu 3 jaar maar overwegen nu toch om terug te gaan naar het nestspel. Wel inspelen op weduwschap om de duiven daarna op stand te brengen. Hebben we mooi de hele winter voor om onze strategie voor komend jaar te bepalen.

Het kweekhok

Het kweekhok wordt drastisch verjongd. Alleen de duiven waar we van overtuigd zijn, blijven zitten. Aanvulling komt van een 10-tal laten die we na het vorige seizoen hebben gekweekt uit onze topvliegers die we toen hebben gekoppeld aan onze beste kwekers (veelal vader of moeder van de topvlieger). Deze duiven kruisen we dan weer met het beste van Jan Peters en Brugemann.

Verder zetten we de “Witpen 57” nu samen met “De 51” (6e asduif ZLU in 2017) om hier nog een aantal laten uit te kweken.

 

Wordt vervolgd.