update 22 juli

De gifbeker

De klassieker Marseille. Donderdag gelost, ‘s avonds belt Theo met Piet Kuipers uit Neer, die de 8e nat. pakt. We gunnen het hem zeer. In de jaren 80 zijn er volop duiven van de gebr. Kuijpers ingebracht door onze vader, Theo sr. Dit waren de hoogtijdagen van de gebroeders Andre en Piet met hun Barcelona I, II en III. Deze duiven zijn tot op de dag van vandaag zeer belangrijk voor ons geweest.

Het wordt een prachtige vlucht waar we niet echt potten kunnen breken. Met slechts 3 duiven mee moet het ook wel een beetje meezitten. De eerste duif van Pau (288e nat) laat zich opnieuw zien (266e nat.) Niet onverdienstelijk en een prima duif voor de toekomst. Hier staat tegenover dat onze sterduivin “De 51″ nog niet thuis. Deze duif was vorig jaar de 6e asduif op de ZLU vluchten. Blijkbaar moeten we de gifbeker eerst helemaal leegdrinken. Na “Petje”, “De Vleermuis” en “zusje 1″ de 4e topper van het hok die (wellicht) verloren gaat. Voor een relatief klein hok is dit een flinke aderlating. En dan moet je stevig je best doen om de moed er in te houden. Natuurlijk doen we dat ook. We blijven niet al te lang hangen in het verleden (al lukt mij dat niet altijd) en richten ons weer op de toekomst. Voor Narbonnne hebben we er 11 zitten (allen 2-jarigen) en die mogen zich nu bewijzen.

Wat achteraf een goede zet is geweest dat we in het najaar van 2017 de hierboven vermelde duiven allen hebben gekoppeld aan onze beste kwekers (veelal de vader of moeder van de prestatieduif). Op deze wijze proberen we ons kweekhok steeds te verbeteren. De 10 laten van 2017 hebben we veelal gekruist met andere lijnen (Brugemann, Jan Peters). De eerste jongen hiervan zijn bijna vlug.

Tussenstand tot nu toe

Geen bijzondere prestaties met een uitzondering voor Barcelona. Doffers presteren zeer behoorlijk, duivinnen zeer matig. Waar dat aan ligt ? Vorig jaar 3 absolute topduivinnen die we nu alledrie kwijt zijn. Dat scheelt een slok op een borrel, natuurlijk. Na het seizoen maar eens evalueren.

Welke lijnen doen het dit seizoen goed ? Veelal nazaten van “Het Kleintje” (een absolute topvlieger van het oude soort). Zo waren de eerste 2 duiven van Barcelona nauw verwant aan “Het Kleintje”. Deze lijn laat zich al jaren zien op Barcelona. Op de overige ZLU vluchten pakken ze hun prijzen, op Barcelona zijn ze het best.

De nieuwe garde

Wat het zo leuk maakt, is dat er altijd weer nieuwe duiven opstaan. We speculeren al weer volop over wat de nieuwe toppers worden (Narbonne ploeg ?). Leuk om te doen bij een biertje. Zo had Theo “De 51″ als jonge duif al in het vizier. Maar over “De 10″, wellicht de beste duif ooit (nu nog op ons vlieghok), hebben we het nooit gehad totdat deze doffer zo maar de 7e nat. vloog.

De jaarlingen vlogen dit weekend de 3e dagfondvlucht (Chateroux). Met 18 mee alles thuis. Genoeg voor dit jaar. We laten ze nu lekker zitten. De jongen hebben we goed aan het vliegen en die gaan de hele natour doen.

Wordt vervolgd

 

 

Naschrift 24 juli

Om 16.00 uur even bij Theo langs om de jonge duiven te laten vliegen. Eerst even kijken of er nog iets is teruggekomen. Steeds is er toch weer die hoop. Helaas, geen terugkomers.

Om 17.00 uur belt Theo. “De 51″ is gearriveerd, ziet er goed uit en we zijn er bijzonder blij mee. Deze duivin kwam van Pau gehavend thuis (staartprijs). Verwonding op rug; wij dachten door roofvogel. Ze herstelde zeer snel en na midfondvluchtje waarop ze zoals gebruikelijk prijs speelde, durfden we haar wel op Marseille te zetten. Eerste keer dat ze mist. Maakt niet uit, ze zit weer op het kot.¬†Een nog jonge duivin (2015) die al een aantal echte top klasseringen op haar palmares heeft. Na het seizoen koppelen we haar met een van onze betere doffers (1e of 2e duif van Barcelona ?) om voor de gewenste aanwas van ons kweekhok te zorgen.

 

Perpignan