update 23 mei 2016

De vliegploeg heeft inmiddels zo’n 1.000 km onder de vleugels (4 vluchtjes). Met de ouden gaat het prima (geen verliezen). Bij de jaarlingen was de start wat stroef maar dat begint nu ook beter te gaan.  Afgelopen weekend de hele ploeg gespeeld op Soissons (320 km) en alles thuis.

duivinnen presteren beter

We zijn het seizoen gestart met meer duivinnen dan doffers. Simpelweg het gevolg van selectie en onze duivinnen presteren gemiddeld genomen beter dan onze doffers. Omdat de jaarlingen die we op de eerste vlucht zijn kwijtgeraakt ook nog eens doffers waren, is de verhouding doffers / duivinnen wel erg scheef komen te liggen. Op elke doffer zit ruim anderhalve duivin ! De keuze die we hebben gemaakt om dubbel weduwschap te spelen, komt nu wel goed uit.

bijna klaar voor het grote werk

Bij huis zijn het met name de weduwduivinnen die de show stelen. Vliegen zeer goed en trekken regelmatig weg. We spelen met  36 overjarige duiven (14 doffers, 22 duivinnen) die we gaan spreiden over St. Vincent, Pau, Bordeaux en Barcelona. Enkele 2-jarigen zetten we wat later in (St. Vincent ZLU) omdat deze duiven door omstandigheden nog weinig ervaring hebben. Alle overjarigen krijgen komend weekend een dagfondvlucht voor de kiezen waarna ze klaar zijn voor het grote werk. Tenminste, dat hopen we. Daarna is het ritme houden en vorm opdoen.

De jaarlingen krijgen nog wat kortere vluchten om daarna (via één of twee dagfondvluchten) af te sluiten met een overnachting.

Wat gaat “De 10″ doen ?

“De 10″, het is waarempel een doffer, vloog in 2015 een 7e nationaal op Narbonne. Deze magnifieke weduwnaar is voorbestemd voor Pau en Marseille. Enige twijfel is inmiddels wel ontstaan omdat hij lastig is gevallen door “De Vechter”, een volle broer van onze beste duif ooit “De 66″. “De Vechter” heeft zijn naam eer aangedaan en heeft “De 10″ op enig moment uit z’n hok gegooid. Hij deed dat vorig jaar ook al een keer waarna “De 10″ later in het seizoen toch de 7e nationaal speelde. Inmiddels is het rustig aan het front (en “De Vechter” zit vast), maar ja ? Voor de zekerheid hebben we het enige jong uit “De 10″ per direct verhuisd naar het kweekhok. Wordt vervolgd.

 

DSCN0841

 de jonge duiven

De 1e ronde jongen vliegt al goed, de 2e ronde begint de omgeving wat te verkennen terwijl de 3e ronde nog in de schotel ligt. Een mooi span waarbij dit jaar nadrukkelijk is gekozen voor kruisingen van onze oude stam (Delbar / gebr. Kuijpers) met duiven van Brugemann-, Jan Peters- en Gerrit Veerman-origine. De theorie klopt, de praktijk zal volgen.